Kasteel Huis Bergh & Tentoonstelling ‘Nieuwe Avonturen met een Collectie’

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours welke verkrijgbaar zijn in het kasteel of te downloaden in de app. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid de kunstverzameling bekijken. Om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur zijn er torenbeklimmingen o.l.v. een gids. |

Naast de reguliere collectie en activiteiten op Kasteel Huis Bergh, zijn er ook jaarlijkse tentoonstellingen die een onderwerp van de collectie en het kasteel uitlichten. De tentoonstelling ‘Nieuwe Avonturen met een Collectie’ is te bezoeken vanaf 24 mei 2019 t/m 6 januari 2020.


OVER HUIS BERGH

Bouwgeschiedenis
Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Huis Bergh is gelegen in het stroomgebied van de Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd. Waarschijnlijk is men in het begin van de 13e eeuw met de bouw van het kasteel begonnen.
Huis Bergh is een kasteel dat zijn defensieve kracht ontleent aan de gracht die het gebouw omringt. De directe omgeving van het kasteel was in de vroege Middeleeuwen een moerasgebied.
Het kasteel is de loop der tijd vele malen van uiterlijk veranderd. De verschillende bouwfasen zijn goed te volgen aan de hand van maquettes die in het kasteel worden tentoongesteld en te zien zijn in de interactieve presentatie op de multitouch-tafel die in het kasteel staat.

Bewonersgeschiedenis
Het kasteel werd gebouwd door de heren van Bergh. De herkomst van dit geslacht is onzeker.
Aangezien de tufstenen toren, die voorafgaand aan het kasteel Bergh op dezelfde plek werd gebouwd, uit ongeveer 1300 stamde, zou men kunnen aannemen dat Henrick van den Bergh een begin heeft gemaakt met de bouw van het stamslot van de familie Van den Bergh. Henrick zal ter plaatse een moerasgebied hebben aangetroffen met hier en daar gedeelten met een wat steviger ondergrond.
In 1712 is Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door vererving in het bezit gekomen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. De leden van dit geslacht hebben weinig op Huis Bergh verbleven. Het kasteel werd aan verschillende particulieren en instellingen verhuurd en het dreigde in verval te geraken. Uiteindelijk is het tij ten goede gekeerd: het Berghse bezit werd eigendom van J.H. van Heek, textielfabrikant in Enschede, die het in 1912 kocht en onmiddellijk aan de slag ging om het kasteel weer in oude glorie te herstellen. In de daarop volgende jaren begon de heer Van Heek met de aanleg van een prachtige verzameling middeleeuwse kunst die hij in Huis Bergh onderbracht .

Meer weten over de geschiedenis van het kasteel? Klik 
hier


TENTOONSTELLING
De collectie van Huis Bergh wordt opnieuw onder de loep genomen tijdens de nieuwe tentoonstelling ‘Nieuwe Avonturen met een collectie’. In de afgelopen tien jaar heeft het onderzoek aan de collecties van Huis Bergh niet stilgestaan. Een goed moment dus om de resultaten van dat onderzoek te laten zien in een nieuwe tentoonstelling met bijbehorende publicatie. Wilt u meer weten over de Bruiloft van Kana of de maliënkolder met een kraag gemaakt van een Oosterse harembroek? De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 24 mei 2019 t/m 6 januari 2020.

DAGJE WEG MET DE KINDEREN
Je beleeft het op Kasteel Huis Bergh
Wil jij je wel eens een echte kasteelbewoner voelen? Dat kan op Kasteel Huis Bergh. Verkleed als middeleeuwse ridder of hofdame ga je met een gids het kasteel door voor een spannend verhaal over Kasteel Huis Bergh. Een stoer middeleeuws kasteel en een prachtige natuur eromheen: er is van alles te beleven bij Kasteel Huis Bergh! Ieder weekend en in de schoolvakanties zijn er speciaal voor kinderen hele leuke rondleidingen. Na de rondleiding kan je nog even een ijsje eten bij het Kasteel Café Heeren Dubbel. Kortom genoeg te beleven bij Kasteel Huis Bergh!

Wanneer is er Ridderslag?
De Ridderslag is iedere zondagmiddag om 13.00 uur (m.u.v. de herfst- en kerstvakantie, een tijdens Welkom bij de Sint en de Montferland Run) Je kunt hiervoor niet reserveren. Kosten Ridderslag: € 7,00 p.p.

Voor meer informatie over de activiteiten voor kinderen of kinderfeestjes op Huis Bergh kijk je hier.

AUDIOTOUR
Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app. Kom en beleef geschiedenis opnieuw! Er is nu ook een audiotour speciaal voor kinderen.
Klik hier voor meer informatie over de audiotour.


BEZOEKERSINFORMATIE

Toegangsprijzen
Entree is incl. tentoonstelling, audio tour (en tuin in de zomermaanden)
Volwassenen: € 13,50 p.p.
Kinderen van 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p.
Gezinskaart: € 39,00 (ouders of grootouders met max. 3 kinderen).
Museumkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
Rembrandtkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
ICOM-pas: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
CJP (Cultuurkaart): € 6,75 p.p.


Groepen
Rondleiding met toren
Het gehele jaar op afspraak o.l.v. een gids. Duur: 1¼ uur.
Volwassenen.: € 13,50 p.p.; kinderen 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p.
Groepsreductie vanaf 20 personen: € 2,00 p.p.
Minimumbedrag groepsrondleiding: € 230,00
Museumkaart niet geldig

Ridderslag en benoeming tot hofdame
Individueel: € 7,- p.p.
Kinderfeestje ridderslag (op afspraak): € 7,50 p.p.
Minimumbedrag kinderfeest Ridderslag: € 80,-

Wijzigingen voorbehouden!

Praktische informatie

Vanaf Vrijdag 24 mei 2019 tot en met Donderdag 31 oktober 2019

Dag Van Tot
Zondag 12:30 16:30
Dinsdag 12:30 16:30
Woensdag 12:30 16:30
Donderdag 12:30 16:30
Vrijdag 12:30 16:30
Zaterdag 12:30 16:30

Vanaf Vrijdag 1 november 2019 tot en met Maandag 6 januari 2020

Dag Van Tot
Zondag 12:30 16:30
Zaterdag 12:30 16:30

* Rondom de kerstvakantie aangepaste openingstijden. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van Huis Bergh.