Natuurgebied - Bergherbos

Het Bergherbos. Prachtig afwisselend bos op een hoge, door vlakke laagtes omgeven stuwwal tussen ‘s-Heerenberg, Doetinchem en Didam. Het ruim 1800 ha grote natuurgebied van Natuurmonumenten en de stichting Huis Bergh omvat tevens een aantal natuurvriendelijk bebouwde akkers, die als een zoom rondom het bos liggen. 

Door de hoogteverschillen is het mooi gevarieerd wandelen. De prachtige vergezichten maken de inspanningen meer dan goed. De Hettenheuvel is met een hoogte van 93 meter het hoogste punt van het Bergherbos. Vanaf de uitkijktoren op de Hulzenberg heb je een helder uitzicht over de wijde omgeving. De Hulzenberg heeft een hoogte van 82,4 m boven NAP en de toren zelf is 21 meter hoog. Je kijkt helemaal uit over de stad 's-Heerenberg, het dorp Stokkum, Elten (D), Kleef (D), zelfs tot de Veluwezoom en verder!

Wandelen in het Bergherbos
In het Bergherbos zijn een groot aantal wandelroutes uitgezet. Zoals:
  • De Montferlandse Toppenwandelroute. Speciaal voor Montferland is deze knooppuntenroute van in totaal 42,2 km uitgezet. Deze internationale route verbindt de 18 Montferlandse heuvels. De toppen zijn de uitgangspunten van spannende en gevarieerde wandelingen. Door middel van knooppunten kan de wandelaar kiezen voor secties van de route, maar door haar lengte is de wandelroute ook een prima basis voor meerdaagse arrangementen. De hele route is voorzien van bebording en kan in twee richtingen gelopen worden.
  • Routes van Natuurmonumenten
  • Bergherbos een Cultuurhistorische wandeling
Ook de lange afstands wandelpaden zoals het Noaberpad en het zuidelijk deel van het Pieterpad doorkruisen het Bergherbos. 

Een volledig overzicht van alle wandelroutes vind je hier.

MTB-route Montferland
Een bosrijke route voor gevorderde mountainbikers door de heuvels van Montferland. De hoogteverschillen maken deze 26 km lange route tot een mooie uitdaging. Klik hier voor meer informatie.

Paardrijden en Mennen
Nergens in Nederland kun je mooier paardrijden en mennen dan in het natuurlijke Montferland. Je vindt hier een prachtig netwerk aan ruiterpaden in een heerlijk afwisselend en verkeerluw landschap en gastvrije accommodaties voor ruiter én paard! Alle men- en ruiterpaden zijn duidelijk gemarkeerd met knooppuntenbordjes en de route bepaal je zelf!
Kijk hier voor meer informatie. 

Geschiedenis
Het is dankzij Dr. Van Heek dat het Bergherbos nog als natuurgebied bestaat. In 1912 heeft Dr. Van Heek, Huis Bergh gekocht samen met het natuurgebied en combineerde houtteelt met de bescherming van de natuur, met name de roofvogels. Natuurmonumenten nam het beheer over in 1984. Tegenwoordig beheert Natuurmonumenten niet alleen het bos, maar ook de akkerbouwgronden daaromheen.

Als lokatie is Beek opgegeven maar ook ‘s-Heerenberg, Stokkum, Zeddam, Braamt en Kilder liggen aan het Bergherbos.

Praktische informatie

* Van zonsopgang tot zonsondergang