Bergherbos: Een Cultuurhistorische Wandeling - 13,5 km

In het oosten van de provincie Gelderland, in de gemeente Montferland, ligt het Bergherbos. De geschiedenis van dit natuurgebied is al sinds de middeleeuwen nauw verbonden geweest met de heren van den Bergh, die het majestueuze Huis Bergh bewoonden.

Deze erfgoedroute voert je mee langs de geschiedenis en het natuurschoon van de Berghse bossen. In de middeleeuwen speelden de markgenootschappen en de heren van den Bergh een belangrijke rol. In die periode verdween het bos grotendeels. In de laatste drie eeuwen vond op grote schaal herbebossing plaats.

De route start bij de waterpartijen van ’t Peeske, die al sinds lange tijd een toeristische trekpleister zijn in de omgeving van het Bergherbos. Vanaf hier wandel je zuidwaarts en wordt je gewezen op de invloeden van de mens op het boslandschap en andersom. Het bos heeft ook geleden onder de verwoestende invloed van de Eerste en Tweede wereldoorlog, op verschillende plaatsen zie je hier de sporen van.

Niet alleen de heren van den Bergh, maar ook de Hohenzollerns en de familie van Heek, hebben een belangrijke bosbouwkundige stempel op het gebied gedrukt. Hun invloeden zijn overal zichtbaar. De wandeling leidt je ook langs een van de meest markante historische elementen uit de omgeving, de motte Montferland, de grootste motte van Nederland. Via lanen, ijzerkuilen en de villa Wolkenland wandel je terug naar ’t Peeske.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling door het Bergherbos laat je kennis maken met de rijke historie van dit prachtige bosgebied.

De wandeling kan ook in omgekeerde richting of in 2 delen worden gevolgd.

Het route boek is verkrijgbaar bij VVV Montferland of te bestellen via de webshop

Startpunt: Uitspanning ’t Peeske, Beek GPS N 51 54.137, E 6 11.893
Bewegwijzering: Geen, volg route uit het boek. 
Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
Afstand: 13,5 km

Bron: www.matrijs.com

Praktische informatie

* Van zonsopgang tot zonsondergang.