Loopgravenroute - 5,5 km

De Loopgravenroute is een rustige boswandeling die over de weinige stukjes heide die het Bergherbos rijk is voert. Ook bezoek je de uitkijktoren vanaf waar je hoog boven de boomtoppen een fenomenaal uitzicht hebt over Montferland,de Duitse dorpjes Elten en Hoch-Elten, Kalkar de Veluwezoom en de Rijnvallei. Je maakt de rondwandeling in ongeveer 1 uur en 50 min.

Bezienswaardigheden op de Loopgravenroute:
  • Uitkijkpunt: Uitkijktoren op de Hulzenberg 
  • Reptielencorridor 
  • Militaire relicten w.o.: Duitse loopgraven uit WO I op Nederlands grondgebied. 
  • De Sprung: Een natuurlijke bron waar grondwater aan de oppervlakte wordt gebracht.
Verlenging:

De route kan verlengd worden door over te stappen op de 't Peeske route van 7 km. Je maakt de rondwandeling met verlenging in ongeveer 3 uur en 50 min. De 't Peeske route is aangegeven in het rood.

Het Bergherbos
Al van een afstand kun je het Bergherbos, gelegen op een stuwwal tussen 's-Heerenberg, Doetinchem en Didam, zien oprijzen vanuit een vlak landschap van weilanden, akkers en dorpen.
Het ruim 1800 ha grote natuurgebied van Natuurmonumenten en de stichting Huis Bergh heeft vele hoogteverschillen die het wandelen hier en daar wat zwaar maken, maar de prachtige vergezichten maken de inspanning meer dan goed. Met haar kleine heidevelden en natuurlijke waterbronnen is het Bergherbos bijzonder en in elk seizoen de moeite waard om te bezoeken.

Deze route is door Natuurmonumenten uitgezet. Meer informatie over het Bergherbos en de routes van Natuurmonumenten vind je op de website.

Startpunt: Parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Eltenseweg (Nog voor het Viaduct), Stokkum -  GPS N 51 52.738, E 6 12.797
Bewegwijzering: Volg vanaf de parkeerplaats de bruine bewegwijzering
Afstand: 5,5 km, 1 uur 50 min (met verlenging 3 uur 50 min)

Praktische informatie

* Van zonsopgang tot zonsondergang.